Yer Tutucular Nelerdir, Hangi Durumlarda Kullanılır?

25 Nisan 2020 by dentalis

Süt dişlerinin görevi, kemik içerisindeki kalıcı dişler çıkana kadar ağızda bulunmak ve kalıcı dişlerin yerini hazırlamaktır. Ancak ne yazık ki çocuklarda şiddetli ağrı, apse, derin çürük yada travma sebebiyle süt dişlerinin çekimi gerekebilir. Bunun sonucunda küçük yaşlarda süt dişi kayıpları yaşanmaktadır. Bu gibi durumlarda, kaybedilen süt dişi görevini tamamlayamadığından, altındaki kalıcı dişe ait çekim boşluğunun kalıcı diş ağza çıkana kadar çeşitli tel ve apareyler ile korunması gerekir. Aksi takdirde, düşme zamanı gelmeden çekilmek zorunda kalınan süt dişinin boşluğu, çok kısa sürede komşu süt dişleri tarafından kapatılır. Bu durumda alttaki kalıcı diş zamanı geldiğinde kendine ait boşluktan çıkamaz; gömülü kalabilir ya da yanlış pozisyondan çıkabilir.

Yer tutucular, kalıcı dişler ağızda görünene kadar süt dişlerinin görevini üstlenen sabit ya da hareketli (takıp çıkarılan) tellerdir.

Sabit yer tutucular, halka şeklinde bir gövdesi ve ufak bir uzantısı bulunan,  tek diş eksikliklerinde yapılan tellerdir. Arka süt azı dişlerin eksikliğinde uygulanırlar.  Ölçü alınmasını takiben laboratuvarda dişe uygun olarak hazırlanır. Halka kısmı, çekilen dişin arkasındaki komşu dişe yapıştırılır. Böylece kalıcı azı diş sürene kadar sabit bir şekilde mesafeyi muhafaza eder. Kullanımı kolaydır.

Hareketli yer tutucular, birden çok dişin çekilmesi sonucu daha geniş boşlukların korunması gerektiği durumlarda uygulanır. Ön bölge kesici diş eksikliklerinde ve arka bölge çoklu azı diş eksikliğinde yapılır. Alınan ağız içi ölçüye uygun olarak eksik diş alanları akrilik materyalden yapılmış süt dişleri ile tamamlanır. Böylece çocuğa hem estetik hem de konuşma, çiğneme gibi fonksiyonlar tekrar kazandırılır. Takıp çıkarılan bir aparey olması nedeniyle kullanımı ve etkinliği ebeveyn-çocuk kooperasyonuna bağlıdır.

Yer tutucular temiz bakım ve iyi oral hijyen alışkanlığının devamlılığını gerektirir. Doğru fırçalama ve yapışkan gıdalar, sakızlardan uzak durulması tavsiye edilir. Düzenli hekim kontrolleri ile takip edilmelidir ve gerektiğinde tellerin yenilenmesi ya da çıkarılması doğru zamanda yapılmalıdır.

 

Sabit yer tutucu                                                                         Hareketli yer tutucu

.